sâmbătă, 6 august 2011

Vreau sa fiu in forma!

M-am gandit ca prima intrebare, dupa titlu va fi: "in forma de ce?", iar mai apoi "ce are punk-ul (chiar si de lux) cu a fi in forma"?
Haideti sa le luam pe rand: sa fii in forma de... om, asa cum trebuie sa fie el, adica nici prea slab, nici gras; dar unde este limita?
Ideea este ca daca atunci cand stai jos, cu berea in mana, ti se vad coastele din laterala, clar esti prea slab, daca iti poti sprijini berea de burta, iar nu e bine...daca ti se vad si coastele, dar ai si loc de tinut berea pe umflatura de sub piept inseamna ca esti deja alcoolic (astea sunt vizibile semne de ciroza) - aici nu ma bag, tratamentele sunt grele si intra in sfera medicinii.
Odata ce am stabilit limitele vizibile, sa ne concetram la a doua intrebare, la care va raspund cu o alta: Cand ati vazut ultima data un punkist gras? Fie el tomberonist sau de lux, punkistul trebuie sa aiba o forma fizica buna pentru a putea sa se avante in pogo, mosh sau chiar in traditionalele lupte stradale cu manelari.
Adevarul e ca nu sunt avizata sa dau sfaturi despre slabit, dar experienta-mi cred ca ma atesta: Inca din adolescenta sunt ferm convinsa ca trebuie sa dau jos 2 kile, desi la un moment dat era vorba de vreo 17, (de care am scapat de altfel si nu chiar usor)...gata cu bla-bla-urile, punem fond sonor cu tata Iggy (http://www.youtube.com/watch?v=tzkxSyeTtNM) si incepem cu slabitul:
Din pacate singura metoda care functioneaza este sala plus atentie la mancare! Ce inseamna asta, practic? La sala, de cel putin 2 ori pe saptamana, faci cel putin trei sfert de ora de banda si abdomene cel putin 80 (in diverse forme si pozitii - antrenorul te va ajuta cu placere) si bineinteles si alte exercitii care sa-ti pice bine la silueta; cu mancarea este cam asa:
- Daca ai de dat jos mai mult de 5 kg, cel mai bine este sa tii regim disociat pana iti atingi target-ul (exemplu: mananci intr-o zi doar fructe si legume, in alta doar lactate slabe, in alta doar carne, etc); ideal este sa scoti din meniul tau zilnic cartoful si banana (desi mie bananele nu mi-au daunat, ele apar in toate listele de alimente interzise);
- Daca ai de dat jos mai putin de 5 kg, vestea buna e ca nu trebuie sa tii un anume regim, ci doar sa aplici cateva "trucuri"; ideal ar fi ca micul dejun sa il servesti singur (adica sa mananci mult si bine), pranzul cu prietenii (adica sa nu mananci chiar foarte mult), iar cina cu manelarii (lasa-le lor toata mancarea!); un alt truc este sa te opresti din mancat cu putin inainte de a fi satul (pana ca mancarea sa se digere, avem tendinta de a supra-aglomera stomacul), iar daca "balesti" dupa ceva dulce, sau chiar dupa ceva nesanatos total (gen shaworma, hamburger, etc) permite-ti acest lux, dar doar o data pe saptamana si doar dimineata (definim dimineata ca fiind cam la o ora-maxim doua dupa trezire).
Nu va sfatuiesc sa faceti asa, dar va spun ca mie-mi place berea vara, vinul iarna, Cuba Libre la sarbatori s.a.m.d.; adica pierd uneori nopti si a doua zi sunt mahmura; tratamente de mahmureala vom trata intr-un articol dedicat, acum va zic doar ca dupa o bauta e bine ca vreo 2-3 zile sa fiti atenti la mancare, alegeti supe de pui, de legume, chestii usoare pentru ca alcoolul ingrasa si nici stomacului nu ii prieste...
In final, vreau sa va destainui ca pentru mine aceste "retete" au functionat si functioneaza, daca problema este grava insa, va recomand un nutritionist;
Foarte important: TOATE PASTILELE MINUNE SUNT BULLSHIT! Daca va tenteaza oricare din variantele "fara efort" de a slabi (pastile, prafuri, etc), cautati pe formuri si veti vedea ca toate sunt doar minciuni! Suplimentele alimentare luate pentru sala sunt altceva, dar si in legatura cu acestea va rog sa va informati cu atentie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu