marți, 29 mai 2012

JURNAL DE CĂLĂTORIE PUNK-ROCK


 
Pentru anul în curs sunt deja programate câteva călătorii în dulcele stil punk de lux, în mod special în perioada de vară, căci atunci se întamplă toate cele bune (care ni se urează la sărbători încă din iarnă...las că ştiu ei de ce...). Pentru a nu vă strica surpriza, nu am să insist foarte mult asupra locurilor şi planurilor de viitor, lăsându-vă să le descoperiţi pe măsură ce reuşesc şi eu să pun bifele în calendarul punk-rock:

ROCK WEDDING TRIP TO SIGHIŞOARA
Prima din activităţile de anul acesta în afara oraşului a fost Nunta Rock, după cum am denumit-o imediat ce am primit invitaţia de a lua parte la cununia acestor buni prieteni; şi invitaţia a fost cam aşa: aflându-ne in faţa „romanticului” magazin Billa, A.- ea m-a întrebat dacă am planuri pentru finele lui mai (eram noi prin februarie atunci) pentru că s-a gândit să tragem o excursie la Sighişoara, ocazie cu care A.-ea şi A- el vor putea să îşi spună tainice jurăminte în faţa unui preot. Sigur că n-am avut nici un plan şi dacă era să fie vreunul s-ar fi anulat!
 Aşa că joi după-amiază deja eram cu bagajele în pregătire şi laptop-ul deschis pe grupul proaspăt organizat în care erau discuţii aprinse legate de sandwich-uri, uscătoare de păr, costume de baie şi alte cele...Vineri trezirea la 5.00 ca să prindem cât mai mult din zi în Sighişoara...teoretic, pentru că practic niciunul din cei 10 „mititei” participanţi la Rock Wedding nu ne-am băut cafeaua, aşa că opririle au fost dese şi destul de lungi, cam cât 2 ţigări de fiecare...Pe drum, bine organizaşi câte 5 în fiecare maşină, am început un nou joc social, „Cu Bote”; jocul ăsta constă în faptul că fiecare dintre noi trebuia să zică ceva legat de locurile vizitate, peisaj, oameni, etc legat de Cătălin Botezatu, vedeta: „ar fi venit şi Bote cu noi, dar numai in spate..”, „aici (localitatea „Spin”) şi-a lansat Bote noua colecţie de boxeri cu spini”, „La Copşa Mică îi place lui Bote pentru că a auzit că ies bărbaţi negri din stră-funduri”, „Aici Bote a renunţat la diacritice (suntem la Vinţu de Jos)”, „Aflat în mijlocul unor morminte proaspăt descoperite între Orăştie şi Simeria, Bote, uitându-se cu atenţie la schelete, a exclamat: „Graselor! Mai daţi jos din şunca aia de pe coapse!”...şi lista ar mai putea continua şi cu alte asemenea exemple ale proaspăt-inventatului joc social care ne-a ţinut de urât tot drumul...
 Pe google se spune că drumul Timişoara-Sighişoara se parcurge în 5h 30 min, dar nicăieri nu apare informaţia care ne anunţă că mireasa a pornit la drum cu o sanda neagră şi un papuc de casă, aşadar trebuie să oprim să îşi cumpere încălţări; nicăieri nu zice că vrem şi noi să vedem oferta de tricouri şi ce gust au salatele de la Kaufland Orăştie, sau alte asemenea apucături omeneşti...Aşa că am ajuns la cazare (o frumoasă pensiune cu piscină, mini-livadă de cireşe, căsuţe de lemn şi loc de pus cortul – după preferinţe) pe la orele 16.00, când şoferii noştri deja s-au aruncat literalmente jos în iarba proaspăt tunsă...
Am primit cum mare drag camera cu numărul 6 şi nici că mă pot plânge de altceva decât că paturile erau construite în aşa fel încât să rămână mereu o distanţă între ele...În rest, toate bune, frumoase şi funcţionale (inclusiv internetul wireless); mi-a placut că aveam multă lumină - cu 2 rânduri de geamuri, spre răsărit şi spre apus, iar toate cele din cameră erau moi, pufoase, colorate în nuanţe de portocaliu pană spre maro deschis, în ton perfect cu starea mea de spirit...
Seara cu numărul unu am împărţit-o între o scurtă plimbare în Cetate, pe semi-întuneric şi o cină „frugală” formată din sarmale la liber cu mămăliguţă, smântână şi ardei iute. Ca nişte copii cuminţi (nu ca rockerii nebuni) ne-am retras repede la nani, dar asta ne-a ajutat sâmbătă, când pe la 9.00 deja nimeni nu mai dormea. Noi, fetele, am deschis un salon de înfrumuseţare si împopoţonare pre-nuntă, iar băieţii şi-au găsit fiecare de lucru: 2 dintre ei la cafea în cetate, unul la nani prelungit, altul la cumpărături de diverse, altul cu aparatul foto după el peste tot...

 Una peste alta, am reuşit să întârziem 10 minute la biserică; era să uităm de vin, pişcoturi şi alte cele, dar preotul a fost „băiat fain” şi nu ne-a admonestat în niciun fel; fără a-mi da seama cum anume, m-am trezit în cadrul ceremoniei că joc rolul de sfeşnic uman, chestie nu tocmai uşoară pe tocuri de 15 cm, dar nici imposibil de dus la bun sfârşit. M-am bucurat ţinând lumânarea (la propriu)...că nu va trebui să îmi fac atâtea cruci, pentru că niciodată nu ştiu exact când trebuie şi deobicei înţeleg prost după inflexiunile vocale şi fac tocmai pe dos...Dar m-am simţit foarte bine printre nuntaşi, deoarece nici ei nu păreau „a fi duşi des la biserică”, adică nici ei nu ştiau exact ritualul şi ce trebuie făcut. Preotul sighişorean s-a dumirit şi el repejor asupra naturii gloatei strânse în jurul mirilor aşa că a decis să închidă cărţile sfinte şi ne-a vorbit din suflet, tuturor celor prezenţi la finalul ceremoniei. Fotografii de grup în faţa bisericii, poze cu picioare de gagici, fotoshooting cu mireasa la cetate şi alte asemenea au urmat.
 În programul „de voie”, am dat startul în şase oameni „la plăcinte-nainte” chiar în mijlocul piaţetei din Cetate, unde am consumat şi am votat aşa: locul 3: placintă cu nucă, locul 2: cheesecake şi locul 1 plăcinta cu lămâie - de consistenţa cremeşului, dar extrem de aromată, răcoritoare, savuroasă.
Mai apoi, patru dintre nuntaşi am ales o plimbare la cimitirul saşilor, deosebit întru totul şi rămas acolo ca un fel de vestigiu al culurii săseşti, mai ales că după 89 marea majoritate a conlocuitorilor din zonă au apucat drumul Germaniei sau al altor ţări europene. Am aflat că datorită vechimii şi frumuseţii acestui loc, Cimitirul din Deal a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Pietrele mormintelor sunt scrise cu numele a câte 2-3 generaţii, data naşterii şi a morţii, localitatea (unii au mai stat şi prin Mediaş, Orăştie, etc) şi foarte interesant, meseria practicată; fie că e vorba de un ofiţer de poştă sau un doctor inginer, primar al Sighişoarei anilor 1900 sau doar un farmacist, majorităţii le sunt scrise în piatră meseriile. Din loc în loc aici se găsesc bănci pe care te poţi odihni în caz de oboseală (am uitat să precizez – în cetate nu te poţi descurca pe tocuri nicăieri, tenişii fiind extrem de potriviţi ca încălţăminte pentru pavaj şi drumuri mereu urcătoare), bănci pe care este scris „în amintirea lui Rolf Schaser, născut 1915 în Sighişoara”, domn despre care nu am reuşit să aflu mai nimic de pe internet, dar care cred că a fost important la vremea lui. Încărcaţi de mesajele de pe cripte, dar şi obosiţi de atâta plimbare mereu în pante urcătoare sau coborâtoare am decis să ne tragem sufletul la una din terasele cetăţii, unde ne-am bucurat auzul cu diverse cover-uri pe ritm de jazz şi gustul cu afinată locală cu preţul de 3 lei “deţul”(adică cincizeciul, căci noi nu mai avem forţa străbunilor la băute)…
 
Seara, odată cu cheful rock-wedding am scos din cameră laptop-ul care cântă încet fără boxe ataşate, dar măcar ştie muzică bună (aveam pregătit un playlist cu rock, rock’n’roll şi alte asemena încă de acasă), am scos buna-dispoziţie în prim plan şi ne-am ţinut de chefuri…până spre zori, majoritatea concluzionând că nici măcar nu şi-au fi putut imagina că sunt aşa de sociabili. Şi da, aşa este: nu am avut manele şi nici muzică populară; nu am furat mireasa (cineva a propus un furt al mireului, eşuat însă şi acesta); nu am văzut pojartierul miresei şi am servit cu mare drag gulaş la ceaun, neuitând să închinăm mereu (dar sincer, de la suflet la suflet) pentru A&A, dragii noştri prieteni! 
 
Ce am învăţat la Sighişoara şi pe drum, într-un scurt rezumat:
1.                          glumele homofobe sunt inepuizabile şi extrem de distractive dacă nu le iei în serios;
2.                          poţi găsi în Sighişoara cazare ieftină şi bună (am uitat să vă zic, cu cortul e doar 15 lei/persoană, la căsuţete de lemn 25 lei)
3.                          sunt şi alţii ca tine care să nu se descurce într-un anume domeniu, cum ar fi cel religios – cu toate ritualurile şi crucile de făcut
4.                          ceva care poate suna macabru în primă instanţă se poate dovedi a fi extrem de frumos
5.                          poţi bea cu 3 lei „deţul” şi poţi mânca cu 15 lei pizza în Cetatea Sighişoarei.
6.                          se poate face nuntă rock, fără restricţii şi apucături ancestrale, dar cu o singură regulă: să ne simţim bine!

duminică, 27 mai 2012

Programul final al festivalului TIMROCK 2012




TIMROCK 2012 a devenit o certitutide, deşi au fost voci care puneau sub semnul întrebării desfăşurarea acţiunii de la Muzeul Satului. În ultimele zile au apărut afişul (pe care îl puteţi vedea mai jos în pagină), informaţii despre trupe şi chiar si line-up-ul final al festivalului. Aşadar, festivalul TIMROCK 2012 se va desfăşura în perioada 6-8 iunie, la Muzeul Satului, iar biletele (30 lei/zi) vor putea fi achiziţionate la intrarea din incinta Muzeului (elevii vor beneficia de gratuitate, conform celor mai proaspete informaţii). Şi pentru că ceea ce prezintă interes este programul pe zile, iată şi desfăşurătorul despre care sper să fie cel final, in fiecare din zile concertele începând de la ora 17.00:


MIERCURI 6 IUNIE:
THE CASE
TAGMA
VEST
STONE FICTION
ARPY KAJTAR & EFFECT
DESANT
VITA DE VIE
IRIS

JOI 7 IUNIE:
BLOOD & PAIN
AIM
TOXIC
CHIROPTERA
PANDORA
BURNING TABLE
MIRCEA BANICIU
KRYPTON-REUNION

VINERI 8 IUNIE:
MARIUS (IACOVANIA) & TRAIAN
A.L.L.
MIRCEA BUNEA TRIO
GRIMEGOD
SANCTUAR
BIO
COMA
IMPLANT PENTRU REFUZ

joi, 24 mai 2012

O nouă surpriză la TIMROCK 2012: Concert KRYPTON REUNION pe 7 iunie!

“Considerăm că prin realizarea acestui proiect - KRYPTON REUNION, vom readuce în sălile de concert o parte din generaţiile de melomani-nostalgici ce au crescut şi işi mai aduc aminte de frumoasele vremuri "de-atunci", de muzica noastră ,cât si o parte contemporană cu "valurile actuale" şi moda sonorităţiilor de zi cu zi!” se arată într-un comunicat emis ieri seară de grupul “de iniţiativă” al TIMROCK 2012

 KRYPTON REUNION  înseamnă Eugen Mihăescu (ch..solo), Lupu "Lapi" Răzvan (tobe), Sorin Voinea (keyboards), Gabi "Guriţă" Nicolau (voce) şi Catalin Fotin-bass.Cu această componenţă “de lux” cred că putem da uitării momentele de “sminteală pop” alături de Răzvan Fodor sau Toni Şeicărescu într-o perioadă deja îndepărtată pe care vechii fani au considerat-o ca pe o rătăcire a fiului risipitor în strălucitoarea lume a muzicii uşoare post-revoluţionare.
http://www.youtube.com/watch?v=ia-Yiv-s4Bc&feature=related
Concertul este structurat în 2 mari părţi, cea de REUNION: 2012 - la propunerea lui Eugen Mihaescu, KRYPTON-ii se întorc din nou acasă, "acasă" fiind scena ce i-a consacrat în toată perioada anilor 1988-1995 (când ni se promite că vom avea parte de un review al pieselor ce i-au făcut celebri, dar şi noi viziuni muzicale ancorate in realităţile zilelor noastre) şi o a doua parte, când, spune comunicatul: “vom propune un afiş "Tribute to Dan Andrei Aldea!. Aldea - singurul muzician-instrumentist român ce mi-a creat un drum în această cariera,un adevărat REGE al îmbinarii alchimice între feeling şi virtuozitate, ramane pentru mine şi pentru "generaţiile în blugi"un "OM BUN","Un Călător Prin Nouri",un "Dumnezeu în limba română....!" (Eugen Mihăescu)
 Acuma că ştim exact la ce să ne aşteptăm le ţinem pumnii bine strânşi KRYPTON-ilor, mai ales că sunt sigură de încărcătura emoţională ce va da tonul acestui concert-surpiză anunţat ca un cadou de la TIMROCK-ul anilor 80-90 către TIMROCK 2012!
De menţionat că pe 10 mai a avut loc în Bucureşti, la Silver Church un prim concert KRYPTON REUNION, eveniment ce s-a bucurat de recenzii pozitive din partea presei de specialitate.

miercuri, 23 mai 2012

Cum să te distrezi cu 25 de lei două zile sau început de weekend cu ska, raggae şi punk în Timişoara


Demultişor nu am mai avut parte de concerte în verde-galben-roşu în urbea de pe Bega, plus o nouă apariţie concertistică a prietenilor noştri de la Haos, asta ca un premiu special pentru ziua de vineri. Dar, să le luăm pe rând:

Joi în Life-Pub concert East Roots

 Cu toate că n-aş putea zice că e chiar genul meu de muzică, East Roots au ceva...rădăcinile ska-raggae şi pozitivismul ce emană din muzica lor sunt recomandate pentru o seară de joi, aşa cât să ne ţină în priză şi pentru ziua de lucru de vineri.
Am aflat despre East Roots că s-au format în 2009 la Bucureşti, se află în acest moment în turneu de promovare a albumului „From The East To The West”, iar muzical vorbind, băieţii ăştia doresc să cucerească lumea îmbinând mai multe genuri: Drum & Bass, Reggae, Ska, Dubstep şi Dancehall cu pasaje de sitar…Ca minus în cercetările efectuate de mine aş preciza că site-ul trupei e sărăcuţ şi neactualizat, însă cei dornici să îi asculte au câteva variante pe youtube care se aud chiar bine, iar pe site-ul trupei cateva extrase de album.
Dacă v-am stârnit interesul vă mai zic doar că East Roots pot fi văzuţi/ascultaţi joi, 24.05.2012 de la ora 21.00 în Life-Pub, biletul de intrare fiind de 15 lei (preţ în care ar fi intrat după umila-mi opinie şi o trupă în deschidere sau măcar un after party tematic).
 
Vineri in Daos – Rehab Nation şi Haos!


Clujen-jamaicanii de la Rehab Nation (ska-punk-raggae) ne invită vineri, 25.05.2012 la un show de excepţie pentru care e musai să ne luăm “teneşii” cu pătrăţele!
Band-ul ce îmbină cu succes “a mix of punk, folk 'n' roll, ska and alcohol” a apărut în 2010, au deja un album la activ (International -2011 – la cunoscuta şi omniprezenta “casă de discuri” Do It Yourself). Rehab Nation au cântat în 2011 in România şi Ungaria, au urcat pe scenă la Peninsula (Târgu-Mureş) şi au participat la IRAF. Pentru anul acesta deja a apărut confirmarea pentru Peninsula 2012, au câştigat ediţia transilvăneană a Battle Of Bands şi se află în acest mini-turneu mulţumită căruia îi putem vedea şi noi .
În deschidere vom putea vedea pentru prima oară anul acesta formaţia vocal-instumentală Haos (după cum le place să se auto-intituleze), cea pe care o aşteptăm mereu cu drag când e nevoie de o gură de punk sănătos cu tot cu distors. Haos au mai apărut anul acesta şi la festivalul Liceului de Arte, unde am auzit că au făcut o figură frumoasă.
Şi pentru că la Daos se lasă cu haos (de data asta cu “h” mic), avem parte pentru vineri şi de AFTER PARTY DJ SET TCR (Trei Ceasuri Rele): ska, punk, punk`n`roll, hc, psychobilly în toate formele şi sound-urile până în zorin de zi!
Important de ştiut: ora de începere a manifestărilor culturale este 22.00, iar biletele le găsesc extrem de atrăgătoare la doar 10 lei.

marți, 22 mai 2012

TIMROCK 2012: 19 trupe confirmate cu 30 lei biletul/zi la Muzeul Satului!

De la TIMROCK (A)L!VE la TIMROCK FESTIVAL
Aşteptam să scriu materialul acesta de când am aderat la grupul TIMROCK (A)L!VE de pe facebook, adică de vreo jumătate de an...Totul a început la iniţiativa Pandora, rapid însă alăturându-se şi alte persoane şi personalităţi rock, dintre care îl amintesc pe Marius Giura, "tatăl" festivalului de la Gărâna. De aici încolo s-au întâmplat multe...din păcate cele mai multe au fost discuţiile pe variate teme în cadrul grupului. Cu greu însă, iată că proiectul s-a concretuzat şi de câteva zile avem un nou grup, TIMROCK FESTIVAL.


PUŢINĂ ISTORIE TIMROCK 1981-2012
Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest nume, TIMROCK a fost un festival ce a apărut înainte de Revoluţie (mai exact prin 1981) şi care a dispărut subit, unii preuspunând că marile nume au plecat (la Bucureşti sau în străinătate), alţii că nu mai erau motive de manifest...Fostul organizator al evenimentului (Ionel Marchiş) şi-a exprimat deja în presă bucuria legată de încercărea de a reînvia festivalul, însă şi anumite temeri legate de mesajul transmis iniţial de către festivalul TIMROCK, unul care se vroia de prietenie şi o eventuală posibilitate de a crea un festival tip concurs, dovadă în acest sens fiind şi logo-ul "Daţi păcii o şansă".

Cu toate că organizatorii recunosc că vremurile şi condiţiile sunt altele, festivalul va avea un line-up interesant, anul acesta fiind vorba numai despre formaţii româneşti, iar pentru ediţiile viitoare e posibil să vedem şi străini pe scena TIMROCK (aşa cum personal tare mi-aş dori...).

Celelalte Cuvinte - trupă de succes a vechiului TIMROCK


LINE-UP PE ZILE TIMROCK 2012
După discuţii seculare ce au durat câteva zile, organizatorii au găsit ca spaţiu propice Muzeul Satului, iar perioada festivalului va fi 6-8 iunie, biletele fiind de 30 de lei (dacă e să ne luăm după presa locală).
Iată cum s-au "aliniat" lucrurile în privinţa band-urilor prezente la manifestare:














6 IUNIE 2012:
AIM (1997, Jimbolia, hard rock 80, cu o viaţă a trupei asemănătoare cu cea a festivalului în sine)
DESANT (2010, Timişoara, hard/n/heavy cu puternice influenţe Cargo, concept Alin Achim şi Mihai Dobrescu)
EGOCENTRICS (2007, Timişoara, psychedelic rock, mai multe despre cel mai recent concert aici: http://punkdelux.blogspot.com/2012/05/seven-that-spells-sonebride-egocentrics.html )
ARPY KAITAR & EFFECT (Timişoara, blues-rock in colaborare)
IMPLANT PENTRU REFUZ (1996, Timişoara, Metal/Hardcore/Rock cu 6 albume la activ şi mare priză la public)
VIŢA DE VIE (1996, Bucureşti, remarcabil albumul 1999 - Fenomental, 2000 - clipul "Vino la mine" şi 2012 - specacol acustic aniversar despre care critica de specialitate are numai păreri bune)

7 IUNIE 2012:
TOXIC (2004, Timişoara, hard-rock cu iz de anii 80-90)
STONE FICTION (2000, Timişoara, Nu-metal/Deathcore/Metalcore conform wickipedia)
PANDORA (2010, Timişoara, iniţiatorii acestui festival, în forma sa din 2012)
BURNING TABLE (2011, Timişoara, mai multe detalii recente aici: http://punkdelux.blogspot.com/2012/05/joi-seara-muzica-de-ars-masele-sau.html )
BIO (iniţial o "ciorbă" de trupe timişorene după cum zice critica, dar care sper că o să-mi cânte La Mulţi Ani! la 12.00 noaptea sau măcar cover-ul ăla meseriaş după Annie Lennox...oricum faini băieţii)
COMA (2000, Bucureşti, Indie - cred că era nevoie şi de "felia" asta)
MIRCEA BANICIU (despre care n-are rost să vă zic, cine îl iubeşte îl şi apreciază aşa cum e, fără alte info)

8 IUNIE 2012:
SANCTUAR (2004, Timişoara, heavy-metal cu sound de anii 90, cu un public ce i-a urmărit cu interes mereu)
MIRCEA BUNEA TRIO (sau doza de jazz-blues de care avea nevoie festivalul ăsta)
CHIROPTERA (2011, Timişoara, metal-rock, probabil cel mai draguţ site văzut azi de mine: http://chiroptera.ro/ )
STEPAN PROJECT (trupă ce activează în Timişoara încă din 1996, din care fac parte artişti de valoare şi despre care nu are sens să scriu mai multe)



Ca o ştire de ultimă oră, menţionez că alături de toate numele de mai sus vor concerta încă 2 trupe pe care mulţi doresc să le (re)vadă: GRIMEGOD şi IRIS.
Ce se întâmplă fain la festivale şi mi-a plăcut foarte mult la Muzeul Satului e că poţi sta la terase. Dacă trupa de pe scenă nu îţi este pe plac, nu e nicio problemă: numai bine îţi poţi lua o bere şi îţi poţi osteni oasele până începe partea aia care-ţi place! La cine o să fiu eu spectatoare în primuil rând şi când voi merge în pauza de "terasă" veţi afla în articolele următoare!





sâmbătă, 19 mai 2012

Seven That Spells + Stonebride + The: Egocentrics = cel mai bun concert din ultimii 2 ani!

Egocentrics
Joi seara, la Daos, căci unde altudeva poţi strânge 199 de oameni, toţi iubitori de rock, s-a întâmplat cel mai bun concert de anul acesta din Timişoara: SEVEN THAT SPELLS + STONEBRIDE + THE :EGOCENTRICS, cu mulţumiri pentru Kamifuzzy Rockevents  şi Torso Booking.Organizatorii ne-au anunţat frumos, pe pagina evenimentului, că toată treaba va începe la  21.30 şi se pare că de data asta au reuşit timişorenii noştri să se adune la ora promisă.



Egocentrics

THE :EGOCENTRICS au deschis seara în cunoscutul lor stil prin care reuşesc de fiece dată să ne poarte în lumea reveriilor de tip stoner, cu sound-uri bine lucrate şi proiecţii vizuale de o înaltă calitate. Aveam oareşce emoţii legate de ei, încă nu îl vazusem în acţiune pe noul lor tobar, Mihai Toma (fosul lor inginer de sunet şi componentul "nevăzut" din formaţie, care a ajutat cu vocea pe "Sink or Swim"). Vechi-noul Egocentric s-a descurcat de minune, în ciuda vocilor temătoare care şi-au exprimat îndoielile şi pe pagina de facebook a band-ului. Trio-ul Tom & Jess & Brenn au prezentat publicului avid de psyhedelic rock cu accente jazz (după cum s-au clasificat singuri) noul lor album, "Center of Cyclone" (apărut pe 5 martie şi probabil inspirat de cartea omonimă a lui John C. Lily - un domn fiziciano-filosofo-scriitor care în volumul omonim vorbeşte despre experienţa sa legată de LSD), precum şi piese mai vechi, vraja momentului constând în pasajele libere, care de fiecare dată sună într-un mod plăcut, altfel.



Stonebride 


Pe scenă au urcat mai apoi zagrebienii STONEBRIDE, aducând un alt tip de energie, provenita din combinaţiile de psyhedelic cu blues "colorat", alternative, tente de trance şi progressive rock. Cu trei albume la activ si un material în pregătire, cei 4 magnifici Stonebride au reuşit joi seara să ţină publicul aproape, deşi o oarecare doză de oboseală se simţea în aer. Timişorenii noştri, greu de scos din case la concerte şi mai ales în timpul săptămânii de lucru, au primit cu mare drag episodul Stonebride, însă consider că într-un alt context, în care ei ar fi fost cap de afiş, s-ar fi putut evidenţia cu mult mai bine în ochii, sufletul şi memoria publicului.


Stonebride





Seven That Spells
SEVEN THAT SPELLS au urcat ultimii pe scenă, dar primele riff-uri de chitară i-au adunat rapid pe toţi cei prezenţi în faţa scenei, ca şi cum ar fi fost nefiresc ca fiecare dintre noi să fi fost în altă parte decât acolo, primind valuri imense de energie. Într-un stil psyhedelic modern, chiar agresiv uneori, cei trei (tot) zagrebieni reuşesc să combine atitudinea unor ritualuri vikinge cu cea a viitorului secol XXIII, din care ei spun că s-au întors pentru a schimba plictisitoarea istorie a rock-ului, altfel mort deja...Mi s-a întâmplat deseori, ascultând muzici de acest gen să simt că temele abordate nu sunt suficient exploatate de muzicieni, deseori anumite părţi rămânând suspendate în neant. În cazul Seven That Spells situaţia a fost cu totul diferită: temele muzicale bine legate împletesc imaginaţia cu realitatea, avem de-a face cu vise frumoase ce se perindă în mintea fiecăruia, dar şi acţiune  dusă la limite şi chiar dincolo de ele. "Too wierd to live, too rare to die" este o bună autodescriere a acestui band, ca şi cuvintele care îi inspiră: "Other bands play, we fucking slay!" Sufletul bandului este cu siguranţă Niko Potocnjak, care ca prins în transă a cântat cu tot ce îi era aproape, berea şi tălpile devenind pene de chitară, numai bune de exploatat în scopuri muzicale. Niko e omul care nu are nevoie de microfon când se adresează publicului, e cel care e peste tot pe scenă, inepuizabil, amuzant, apropiat. 
Seven That Spells
Cu greu s-a încheiat concertul, căci toturor ne-a picat la suflet, iar pentru a păstra atmosfera, petrecerea a continuat cu A Night Into The Void, un nou concept psyhedelic ce doreşte a promova stilul heavy-psyhedelia a stoner-desert rock-ului, într-o combinaţie de muzici atent selecţionate din anii 70 pâna în prezent, cu proiecţii şi animaţii conexe. 
Seven That Spells
Una peste alta, în sectorul concertelor "nebune" n-am mai simţit atâta energie, atitudine şi dinamism din 2010 de la concertul Secret Chiefs 3/ FAT 32 / Congo for Brums şi nu pot să îmi doresc decât să ni se întâmple cât mai des asemenea episoade.



luni, 14 mai 2012

Fenomen muzical cehesc: Mighty Sounds in Tabor; anul acesta 13-15 iulie 2012!




Introducere în acţiune – remembrer 2011
Anul trecut, tot în vară şi tot cu prietenii de la Trei Ceasuri Rele am decis să ne deplasăm în Cehia pentru 3 zile de rock’n’roll desfăşurate în cadrul unuia din cele mai prestigioase festivaluri de gen din această parte a Europei. În perioada 15-17 iulie am văzut o serie de trupe, care de care mai interesante, dintre care menţionez câteva nume: „Anti – Flag” (USA) – o trupă care nu ne-a impresionat în mod deosebit, Bob Wayne and the Outlaw Carnies (USA) – trupă pe care o recomand cu tărie, mai ales în variantă live, The Casualties, (USA) - Punk as Fuck  şi no funking comment, exceptionali băieţii; The Creepshow, (CA) - Punk n Roll si energie vie ce nu a ţinut cont nici de ploaie, nici de vânt; Demented Are Go (UK) - psychobilly – momentul în care toate spiritele s-au dezlănţuit; The Dreadnoughts, (CAN) - melodios punk-ul se combina cu celtic; Dub Pistols (UK) - dub, reggae, punk, ska, hip-hop - rock´n´roll on the dance floor cum s-ar zice; The Koffin Kats, (CAN) – pe înserat, o noua doză bună de psychobilly; Madball (USA) –şi porţia perfetă de hardcore adevărat, made in New York; Pipes And Pints (CZ/USA) – cei care întotdeauna ne vor impresiona cu “suflătoarele” lor pe ritmuri de punk celtic, Sarah Sin (CAN) – în afară de Creepshow, fata asta a vrut să ne arate sufletul în concertul ei separat de Country Folk, excepţional de altfel; The Skatalites, (JAM) – veniţi clar pentru un spectacol 100% ska, la fel ca si The Toasters, (USA). Una peste alta, trupe bune şi foarte bune in 2011! Condiţiile de campare au fost ok, terenul e bun pentru corturi şi spre deosebire de alte festivale aici eco-toaletele puteau fi clasificate între „acceptabil” si „ok”, iar zona de „cortiţării” bine delimitată, în traducere se putea bea bere „la liber”, de la alimentara ce a rămas fără bere pe stand în cel puţin 2 din cele 3 zile de festival; în festival preţurile nu au fost exagerate, dacă e să te limitezi la bere şi mâncare „in fugă”. Tabor-ul este un oraş destul de mic şi cu oamenii prietenoşi, care doresc să te ajute oricând chiar dacă nu vorbesc decât ceha, dar cam atât despre anul trecut...

Ce ni se promite in 2012

Biletele la Tabor costa 34 de euro în acest moment şi se vor scumpi la 37 de euro cu începere din 1 iulie; putem achiziţiona bilete prin reţeaua Eventim, sau direct la faţa locului:

http://www.eventim.cz/tickets.html?fun=erdetail&affiliate=PNI&doc=erdetaila&erid=697044&language=en

The Meteors (UK – band ce a apărut ca reacţie la mult prea lina muzică rockabilly, iar acum sunt recunoscuţi drept „Kings of Psychobilly”)The Bloodsucking Zombies from Outer Space (horrorpunk austriac, band înfiinţat in 2002) şi Crimson Ghosts (nemţii horrorpunk cu episoade „spooky, catchy balads”) sunt cei mai proaspăt confirmaţi pentru 2012! Pentru doamne şi domnişoare avem în ofertă 6 kilt-uri adevărate purtate de The Real McKenzies, canadienii ce s-au gândit la o mixtură între rock, punk, şi folk plus ceva whiskey direct de la band; pe elveţienii de la The Peacocks îi voi aştepta în mod special undeva în primele rânduri pentru că nu în fiecare zi ne este dat să cunoaştem trei băieţi şi frumoşi şi talentaţi şi bine-îmbrăcaţi; Din sectorul hardcore sunt confirmaţi pentru Mighty Sounds 2012 Biohazard, despre care nu cred ca e necesar să vă zic prea multe...

Întregul line-up pentru 2012 il puteţi consulta aici, la fel ca si piesele de succes a band-urilor ce vor canta anul acesta la Tabor:

http://www.mightysounds.cz/en/lineup/

 


marți, 8 mai 2012

Transilvania Tattoo Expo – needles and fun la Sibiu


Koffin Kats - Sibiu 2010
Îmi amintesc ca ieri de prima ediţie Transilvania Tattoo Expo la care am participat (care era de fapt a doua organizată în Sibiu, după cea din 2009, în aer liber). O undă de mare drag mă cuprinde amintindu-mi că atunci a fost pentru prima dată când m-am simţit prea puţin tatuată (cu cele cateva a mele, unele chiar la vedere) comparativ cu oamenii din jurul meu. În 2010 am fost împreună cu prietenii noştri de la Trei Ceasuri Rele ce au avut şi un stand cu tot felul de punk, psycho si rockabilly stuff, de la tricouri la rochii de gala, de la bocanci la curele ţintate, aşa cum se şi cuvine să gaseşti la astfel de manifestări. Gazdele de la Tansilvania Tattoo, oameni extrem de calzi şi prietenoşi, au reuşit sa treaca peste toate hop-urile organizatorice astfel încât participanţii si spectatorii s-au simţit grozav.  
James din Ungaria si Takami din Japonia au fost vedetele incontestabile, mai ales că cel din urmă a realizat pe parcursul unei întregi zile un spectaculos tatuaj în stilul său pe un spate generos de bărbat bine. Tot din 2010 aş menţiona concertele cu Cowboy and Corpses si Koffin Kats, desfăşurate la finele expoziţiei şi care ne-au uns la suflet…
   Cum toate au fost bune şi frumoase am decis că in 2011 trebuie mers din nou, însă de data asta era vorba şi despre un tattoo, mai ales că acum ştiam exact despre e este vorba. Am studiat eu mult şi bine (aproximativ 6 luni înainte de întâlnire) “piaţa” artiştilor ce urmau a se desfăşura si am ales Bio Art Tattoo, pentru ca Răzvan chiar “bate bine” şi-mi împărtăşeşte pasiunea pentru Dali. Aşa a apărut un ceas curgător pe mâna mea dreaptă, ceas care nu m-a făcut să mă simt mai tatuată ca anul anterior pentru că pe aici se perindau oameni cu tatuaje mari şi serioase, lucrări ce parcă ieşeau din piele în combinaţii de culori şi modele care-mai-de-care mai frumoase şi mai deosebite ca stil şi poziţionare. Ce mi-a plăcut cel mai mult in 2011 (în afara de Victor Portugal şi Robert Hernandez, vedete absolute printre artiştii prezenţi) au fost after-party-urile, unde ne-am întâlnit cu  prieteni din Timişoara, Braşov, Bucureşti şi am reuşit să creăm noi legături cu tatuaţi şi tatuatori.



Portrait - by Victor Policheri
















Dali Clock -Răzvan BioArt Tattoo
True until Death - by Pablo Martinez

















Music - made by Paul (Poly Tattoo)

 Iată că am ajuns şi in 2012 cu speranţe şi programare bifată La Astrid, o frumoasă artistă venită tocmai din Norvegia pentru a pune pe piele idei vesele in format old-school; alături de ea vor participa alţi 57 de tatuatori de pe 3 continete, dintre care îi menţionez pe: Don Fat (Spania), Benjamin Moss (SUA), John Montgomery (SUA), Tony Mancia (SUA), Cristian Benvenuto (Argentina), Miranda Israel (Mexic), Mana Tahititatau (Noua Zeelandă) precum şi românii noştri de frunte: Ovidiu şi Adda (organizarorii de la Transilvania Tattoo), Marius Jucan (Napoca Ink Tattoo), Razvan (BioArt Tattoo), Attila (Bizzzart Tattoo), Fish Adrian (Fishtattoo), precum şi mulţi alţii. Ne sunt promise câteva concerte cu diverse tribute band-uri, workshop-uri si galerii cu vânzare de pictură şi grafică. Voi reveni cu programul pe zile în momentul în care acesta va fi facut public, ştim deocamdată că numele de acest an este Updated by Rock până atunci însă vă las să verificaţi singuri detaliile pe pagina  gazdă a evenimentului: http://www.tattooexpo.ro/index.php?current_page=home


Afiş Transilvania Tattoo 2012




 

vineri, 4 mai 2012

Joi seară - muzică de ars masele sau Burning Table şi Mere la Daos


Joi seara...eheee...pe vremuri...cluburile erau pline-ochi la serile “studenţeşti” organizate mai prin tot locul...În 2012 lucrurile însă par schimbate căci la jumătate de oră după 21.00 (ora anunţată de începere a concertului) Daos-ul era semi-nud, adică puteai număra uşor clienţii de la mese ca fiind nesatisfăcător de puţini; în fine, după o bere revigorantă pe căldurile ce tocmai au dat buzna in vieţile noastre iată că începe şi concertul mult aşteptat în prezenţa a...hai să zicem...50 de rockeri. Parcă aparţinând unui cult super-secret, publicul e cam acelaşi mereu, concertele devenind bune momente de a te mai vedea cu vechi cunoştinte, prieteni sau chiar rude şi de a mai schimba o vorbă-două cu persoane interesante din mediile rock sau chiar sa guşti o gura de Tsingtao, cea mai populară bere chinezească la 640 de ml…
Pe scenă urcă uşor după ora 22.00 trupa Mere, care între noi fie vorba chiar “mere”! De notat puncte pozitive şi negative: prezenţa scenică bună şi comunicarea cu publicul impecabilă a vocalului Mark Huţiu; chitară bună, dar intermezzo-uri nu tocmai inspirate (mai ales cele repetate) aparţinând lui George "Mânuţă" Stoica; un instrument extrem de ciudat dar care am aflat ca „ştie” 3 octave, a băsarului Victor Slama şi nu în ultimul rând declaratul băutor de bere cu six pack-ul la purtător, Mihai Stroia, care se pricepe bine în a bate...la tobe; de reţinut din repertoriul Mere piesa cu nr. 1 de aseară şi anume “Vreau sa fiu javra ta” după Iggy Pop; una peste alta, dacă e să reducem din tentele progresive de anii 90 şi să adaugăm ceva mai mult timp pasajelor de tip “cojones” băieţii aştia ar avea ceva de zis! Şi lucrul ăsta nu îl spun doar eu ci şi câştigarea competiţiei din 2011 “The Bands Battle” Arad.
Burning Table au venit cu o viziune diferită ce cuprindea mai multe întrepătrunderi a sub-genurilor şi genurilor abordate, o combinaţie uneori uşor stranie de space rock, progresive rock, blues, funk şi chiar alternative; ca şi cum ţi-ai imagina o combinaţie între Implant pentru Refuz, Jais şi Bio, asta ca să menţionez câteva din trupele în care au activat componenţii Burning Table. Trebuie să vă zic însă că nu foarte pe gustul meu au fost reprizele de funk si progresiv, poate greu de digerat de un „stomac muzical” obişnuit cu altfel de sunete, dar cu siguranţă că mulţi alţii au apreciat şi aceste momente. Nu pot vorbi despre Bogdan Nagy  (vocal si harmonica), Levi Molnar (tobe), Czifrak Stefan (bass) şi Zsolt Szabo (chitară) fără a sublinia aspectele legate de tehnica impecabilă de interpretare, faptul că fiecare sound a fost atent studiat înainte de a ajunge la urechile noastre în cea mai bună variantă de fusion gândită de trupă şi poate că aici ar fi loc de un plus de suflet în detrimentul calculelor pe note. Dacă vreţi să ii (re)vedeţi live, pe 11 Mai vine rândul Bucureştiului, pe 12 Mai sunt la Buzău, iar pe 23 iunie Burning Table se întorc acasă, la Daos Timişoara!
Îngerul albastru al FM-ului (deţinător de puteri magice, despre care vom discuta altă dată mai multe), ar face urmatoarele:
-                          ar umple sălile de concert cu toţi adormiţii de acasă (despre rockerul de cameră puteţi citi îincărcând in bară adresa: http://punkdelux.blogspot.com/2012/02/rockerul-de-camera.html)
-                          pentru trupele de aseară ar face un mic switch de tehnică versus sentiment între Burning Table şi Mere!
O zi bună tuturor, să ne vedem la urmatorul concert!